Ο ιδρυτής

Δαλαβίκας Κωνσταντίνος 
Ιδρυτής - Προπονητής - Αθλητής

ΑΠΟ ΤΟ 1978 ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 350000 km ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Δαλαβίκας Κωνσταντίνος Με το ποδήλατο ξεκίνησα το 1978 το αγωνιστικό κομμάτι μαζί με την παρέα μου, που αναζητούσαμε κάτι διαφορετικό. Έκανα μικρές διαδρομές μέχρι το Βελεστίνο και με ποδήλατο Esca Favorite το οποίο είχα αγοράσει μεταχειρισμένο. Τότε ήθελες ένα με δύο μηνιάτικα για να πάρεις ποδήλατο, ήταν πολύ δύσκολα και για αυτό είχαμε πολλά χρόνια το ίδιο ποδήλατο.

Αργότερα ήρθα σε επαφή με τον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας που είχε ποδηλατικό τμήμα. Θυμάμαι την πρώτη μου προπόνησή που έκανα στα 70χλμ που μετά καθόμουν για δύο ημέρες στο κρεβάτι με πόνους και πιασίματα. Συνέχισα όμως γιατί είχε φωλιάσει για τα καλά το μικρόβιο μέσα μου. Με προπονητή τον Πάρη Σπετσιώτη που μου 'δειξε τα πρώτα βήματα στο άθλημα και την τεχνική της ποδηλασίας, συνέχισα συνεπής στις προπονήσεις μου με ένα παλιό ποδήλατο της εποχής και πριν καλά-καλά κλείσω τον πρώτο χρόνο στην ομάδα του Γυμναστικού Λάρισας, κλήθηκα να συμμετέχω στην Εθνική ομάδα Εφήβων και αργότερα στην Εθνική ομάδα Ανδρών όπου γνώρισα πολλές διακρίσεις και επιτυχίες. Το 1985 το τμήμα ποδηλασίας με την πρωτοβουλία του Πάρη Σπετσιώτη αποσπάστηκε από το Γυμναστικό Σύλλογο και έγινε ανεξάρτητο σωματείο με την επωνυμία Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας.

Το 1981 όντας στην κατηγορία των εφήβων είχα εμπειρίες αξέχαστες. Θυμάμαι να ξεκινάω 16 χρονών μόνος μου για Αθήνα για αγώνες -τότε δεν υπήρχε στήριξη από συλλόγους κλπ- κουρασμένος από το ταξίδι κατευθείαν να τρέχω στον αγώνα και μετά να επιστρέφω κουρασμένος Λάρισα. Ή να πρέπει να ταξιδέψω μόνος χωρίς συνοδό στην Κρήτη για αγώνα, να πρέπει να τα κανονίσω όλα, να βρω καράβι, που θα μείνω, φαί, ύπνο όλα μόνος μου κ.α. Οι συνθήκες προπόνησης και συμμετοχής στους αγώνες ήταν πολύ δύσκολες, έπρεπε να ήσουν ήρωας τότε για να είσαι ποδηλάτης. Η Λάρισα τότε το '85 με '87 ήταν ποδηλατική πόλη αλλά παρ' όλα αυτά ήταν πίσω σε σχέση με μεγαλύτερες πόλεις και πόσο μάλλον στο αγωνιστικό κομμάτι. Δεν έβρισκες ούτε ένα λάστιχο, μια ρόδα και για κάτι πιο ποιοτικό έπρεπε να πας Βόλο, Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

 Αργότερα από το 1985 έως το 2004 συμμετείχα στον Ποδηλατικό Σύλλογο Λάρισας όχι μόνο ως αθλητής αλλά και ως προπονητής, με αθλητές που έλαβαν μέρος στην Εθνική ομάδα , σε πανελλήνια, σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

 Από το 2002 έως το 2004 διετέλεσα και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας ενώ μέχρι το 2007 ήμουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ποδηλατικού Γ.Σ.Λάρισας.

Το 2008 οραματίστηκα την αναβίωση του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου “Πηνειός” ο οποίος είχε περιέλθει σε αδράνεια, και με τη βοήθεια καλών φίλων που αγαπούν το ποδήλατο, ξεκινήσαμε από το μηδέν και το κάναμε πραγματικότητα, με σκοπό να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο το χώρο της αγωνιστικής ποδηλασίας στην πόλη μας. Σήμερα ο Π.Α.Σ. ΠΗΝΕΙΟΣ έχει στο δυναμικό του 60 αθλητές και αθλήτριες και συμμετέχει κάθε χρόνο σε πολλούς διασυλλογικούς αγώνες Τοπικά και Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Στον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο ΠΗΝΕΙΟ μέχρι και σήμερα βρίσκομαι ως αθλητής και ως προπονητής, αλλά και ως παράγοντας. Από τη πρόσφατη νέα μου θέση (από το 2017) ως Πρόεδρος της Ποδηλατικής Τοπικής Επιτροπής Κεντρικής Ελλάδας είμαι έτοιμος να προσφέρω ακόμα περισσότερα στο χώρο της ποδηλασίας.

Το να έχω ένα κατάστημα που αφορά το ποδήλατο και τον ποδηλάτη, ήταν ένα από τα όνειρά μου. Ένα κατάστημα που θα είναι για όλο τον κόσμο αλλά κυρίως για μας τους αθλητές, για ποιοτικά προϊόντα, για την ομάδα και το καθαρά αγωνιστικό ποδήλατο και εξειδικευμένο στο σέρβις του. Αυτό έγινε πραγματικότητα το 2000 στη πόλη της Λάρισας όπου έκανα το αγαπημένο μου άθλημα επιχειρηματική δραστηριότητα με τη βοήθεια της συζύγου μου Τσεσμετζίδου Δέσποινας η οποία είναι κι αυτή ενεργή αθλήτρια και Πρωταθλήτρια του Π.Α.Σ. Πηνειού και προπονήτρια στη Σχολή Ποδηλασίας και στο Σύλλογο.

Το κατάστημα «Δαλαβίκας bikes» όλα αυτά τα χρόνια με συνέχεια και συνέπεια, υπηρετεί, στηρίζει και προωθεί το ποδήλατο και την ποδηλασία. Από το  2011 αποτελεί τον μέγα χορηγό και αρωγό του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου ΠΗΝΕΙΟΣ, ενώ με τη σύζυγό μου έχουμε έντονη αθλητική και αγωνιστική παρουσία στην ποδηλασία, στην διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων, εκδρομών και άλλων σχετικών εκδηλώσεων, υποστηρίζοντας το τρίπτυχο αθλητισμός, οικολογία, εναλλακτικός τρόπος ζωής...

Από το 2015 εγώ κ η σύζυγός μου μέσω της www.cyclinghellas.gr δραστηριοποιούμαστε

  • στο χώρο του υπαίθριου αθλητικού τουρισμού με διοργανώσεις μονοήμερων ή πολυήμερων ποδηλατικών, ορειβατικών ή multisport εκδρομών,
  • στο χώρο του αγωνιστικού αθλητισμού με ποδηλατικούς, τρεξιματικούς αγώνες και multisport event,
  • στον χώρο του μαζικού αθλητισμού μέσω ποδηλατικών εκδηλώσεων ψυχαγωγικού ή κοινωνικού χαρακτήρα ή ποδηλατικών camp.

   Οι δραστηριότητες αυτές υλοποιούνται στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Κύριες περιοχές ενδιαφέροντος αποτελούν ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος, τα Μετέωρα, τα παράλια Λάρισας, η λίμνη Πλαστήρα, οι Δελφοί.

 Στην πόλη μας πριν από 10-15 χρόνια οι ηλικίες 30 και άνω δεν κυκλοφορούσαν συχνά με ποδήλατο. Τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μια άνθηση του ποδηλάτου είτε λόγω κρίσης είτε λόγω μόδας και ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί μερικά πράγματα όπως για παράδειγμα ότι το ποδήλατο είναι κάτι παραπάνω από μέσο μεταφοράς και άθλησης.

  Το ποδήλατο  είναι ευκολία στη μετακίνηση και στάθμευση στην πόλη, είναι τρόπος ζωής και με οικολογικές προεκτάσεις, ιδανικό για εκδρομές. Το ποδήλατο είναι ψυχαγωγία, υγεία, ελευθερία, διασκέδαση, lifestyle, γρήγορο, ευέλικτο, είναι χόμπι ! Είναι χαρά, σε ξανανιώνει και σε κάνει να νιώθεις παιδί !

Για όλους εμάς, τους ρομαντικούς, τους οικολόγους και τους αθλητές, η λύση είναι δυο ρόδες !"